Ogłoszenia lokalne

Zdrowy akumulacyjny piec kaflowy z widokiem ognia.
Prawdziwy akumulacyjny piec kaflowy nowej generacji, z obszernym spektaklem ogniowym, ma same zalety, a praktycznie żadnej wady. Nie wysusza nadmiernie - jak kominek konwekcyjny - powietrza, a więc nie przyczynia się do uciążliwego wysychania błony śluzowej jamy ustnej i drapania w gardle, nie wywołuje chronicznego kaszlu i duszenia się, charakterystycznego dla posiadaczy kominków w sezonie grzewczym, nie osłabia odporności organizmu człowieka. W jego obecności nie odczuwa się pieczenia oczu, typowego dla gwałtownej konwekcji. Nie brudzi, jak kominek, ścian i sufitu przypieczonym kurzem, nie wywołuje żadnych ruchów powietrza w pomieszczeniu, nie wzbudza kurzu z odchodami roztoczy, a przez to nie alergizuje domowników. Jest najprzyjaźniejszym dla człowieka urządzeniem grzewczym, gwarantem zdrowego naturalnego ciepła. Prawdziwy piec kaflowy, w przeciwieństwie do konwekcyjnego kominka z metalowym wkładem grzewczym i piecyka kominkowego, nie tylko, że nie wywołuje ruchów przegrzewanego i wysuszonego powietrza, ale emituje ze swojego płaszcza kaflowego przyjazną dla człowieka energię, w postaci zdrowego ciepła promieniowania podczerwonego, tożsamego z promieniowaniem cieplnym Słońca. Dlatego jest ono tak łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, dogłębnie przetwarzane przez niego i wykorzystywane, tym bardziej, że człowiek wydziela ciepło tak samo w postaci promieniowania, więc przyswojenie sobie tego rodzaju ciepła jest dla niego naturalne. Ciepło promieniowania nie oddziałuje tylko powierzchniowo na ciało, tak jak ciepło konwekcyjne, przegrzanego i wysuszonego powietrza z kominka (które parzy w skórę), tylko - w postaci promieniowania elektromagnetycznego - przenika przez skórę w głąb ciała i (rozprowadzane przez ogrzaną krew) przekazuje ożywcze impulsy do wszystkich narządów i zakątków całego organizmu człowieka. Odczuwamy je głęboko w sobie, podobnie jak promieniowanie słoneczne. Tego typu penetrujące naturalne ciepło - delikatne, błogie i łagodnie rozleniwiające - postrzegane jest jako niezwykle przyjemne przez każde bez wyjątku stworzenie, nie tylko przez człowieka. Od rozgrzanego kominka - i nieprzyjaznej aury wokół niego - uciekamy w najdalszy kąt salonu, natomiast do rozpalonego kaflowego cielska pieca chętnie tulimy się, przylegamy całym ciałem, chłoniemy energię, działającą stymulująco na wolne zakończenia nerwowe wegetatywnego układu nerwowego, wyciszając, relaksując i regenerując ciało i umysł. Podczerwień niweluje skutki zimowej depresji, pomaga zwalczyć stres. Na rozgrzanym kaflowym przypiecku, napiecku czy zapiecku chętnie regenerujemy swoje siły witalne. Prawdziwy piec kaflowy zapewnia przytulną atmosferę, relaksacyjny wypoczynek, swobodę oddychania i smakowity sen. Mówi się nawet, że wytwarza tzw. naturalną klimatyzację piecową. Kto przebywał przez jakiś czas z prawdziwym piecem kaflowym, ten zawsze będzie już tęsknił za jego aksamitnym ciepłem. Z tego też względu, nie tylko budowany jest w salonie, ale też w sypialni, a nawet w łazience lub w coraz modniejszych pokojach kąpielowych. Od kominka konwekcyjnego jest zdrowszy, wielokrotnie ekonomiczniejszy w użytkowaniu i dużo bardziej higieniczny. Jest ciepłym przyjacielem całych rodzin, jak i osób samotnych. Przystosowany do postawienia w domach energooszczędnych z rekuperacją - powietrze do spalania pobiera bezpośrednio z zewnątrz, nie przegrzewa, jak kominek konwekcyjny, gwałtownie pomieszczeń. Zdrowe ciepło promieniowania uwalnia z płaszcza kaflowego wolno i równomiernie. Od niskotemperaturowej pompy ciepła nie uzyskamy wielkopłaszczyznowego wysokotemperaturowego ciepła promieniowania. Nie ukoi nas ona hipnotycznym ogniem. Dodatkowy akumulacyjny piec kaflowy zaspokoi wszystkie zmysły i potrzeby egzystencjonalne domowników takiego domu i złagodzi skutki uboczne rekuperacji. Jest sterowany automatyką w 100%. Gdy zawiedzie główne ogrzewanie domu (awaria, brak prądu), jest bardzo dobrym zabezpieczeniem, gdyż może pracować bez automatyki. Będąc opalany odnawialnymi źródłami energii, jest gwarancją ekologicznego bezpieczeństwa energetycznego każdej rodziny. Zmniejsza zależność od zewnętrznych dostaw surowców energetycznych. Opał jest zawsze łatwo dostępny z lokalnych lasów. W opcji wymiennik wodny do CO. Z wężownicą schładzającą przystosowany do pracy w zamkniętej instalacji wodnej z pompą ciepła, kotłem gazowym, na pellet. Długotrwałą i stabilną pracę pieca akumulacyjnego i systemu grzewczego zapewnia jego duża ceramiczna pojemność cieplna i automatyka. On nigdy nie stygnie przez cały sezon grzewczy. Jest na drewno liściaste (także iglaste – tańsze, łatwiej dostępne) i brykiety drzewne. Jego konstrukcja zapewnia całkowite i zupełne spalanie drewna (również z wymiennikiem wodnym) przy minimalnej emisji spalin (braku dymu). Nie truje środowiska. Spełnia wymagania Ekoprojektu i surowe normy europejskie (od stycznia 2022 r. każdy nowo wybudowany piec, kuchnia lub kominek musi być zgodny z Ekoprojektem 2022). Posiada klasę efektywności energetycznej A+. Można z nim budować stabilne hybrydowe instalacje grzewcze ogrzewające cały dom (akumulacja+woda+DGP), dostosowane do indywidualnych potrzeb. Doskonale sprawdza się w starych - mniej ocieplonych lub nieocieplonych - budynkach (także wielorodzinnych), w których ogrzewanie gazowe, a coraz częściej i pompą ciepła, jest drogie i nieefektywne. W zimnych murach kamienic jest synonimem przytulności. Gdy będzie posiadał piekarnik z podwójną szybą, wyłożony szamotem, możliwe jest jego kulinarne wykorzystanie do przygotowywania całych obiadów. Piekarnik bez problemu rozgrzewa się do ponad 300°C! Z łatwością piecze nawet pizze i chleby. Może być usytuowany za ścianą (a piec w salonie), w przyległym pomieszczeniu, w ścianie grzewczej i w tamtym pomieszczeniu użytkowany. Piekarnik znacząco podnosi użyteczność pieca akumulacyjnego, zabezpieczając potrzeby kulinarne domowników nawet w ekstremalnych warunkach. Wybór wzorów kafli i szkliw jest tak ogromny, oryginalny i fascynujący, że piec kaflowy wpasować można nie tylko do każdego historycznego pomieszczenia, ale obecnie już także do ultranowoczesnego i minimalistycznego. Nie ma żadnych barier. Piec kaflowy może być zaprojektowany niekonwencjonalnie, przewrotowo i bardzo śmiało. Może zewnętrznie wyglądać jak kominek, a w rzeczywistości będzie prawdziwym piecem kaflowym, zniewalającym każdego swym delikatnym ciepłem. Co ciekawe, zdrowy pokojowy piec nie musi być już tylko kaflowy, ale może posiadać ściany szamotowe tynkowane, o strukturze surowego betonu, drewna, obłożone kamieniem, łupkiem, cegłą, ściany szamotowe malowane farbami dekoracyjnymi o szerokiej palecie efektów wizualnych i inne. Obłożony płytami z prawdziwego naturalnego betonu architektonicznego, świetnie wpisuje się w koncepcję domu nowoczesnego. W zależności od wyboru koloru i struktury płyty betonowej, uzyskuje się dopełnienie koncepcji klasycznej, skandynawskiej, minimalistycznej, loftowej lub industrialnej. Zapraszamy do współpracy architektów i dekoratorów wnętrz ze świeżymi nowatorskimi pomysłami. Jeżeli więc planujecie Państwo budować kominek lub, co gorsza, jesteście niechlubnym jego posiadaczem w wersji konwekcyjnej, z całym bagażem uciążliwości, jakie oferuje jego użytkowanie, to czas najwyższy skończyć z tymi wszystkimi niedogodnościami i zafundować sobie urządzenie grzewcze, które będzie Waszym przyjacielem, a nie brudnym niechcianym sprzętem. Prawdziwe akumulacyjne piece kaflowe (w tym relaksacyjne i sypialne) stawiamy na terenie całego kraju i poza granicami. Wykonujemy indywidualne projekty. Posiadamy kafle z 20 kaflarni z całej Europy. Więcej informacji pod telefonami: 68 3273341, 606756498 i na stronie internetowej firmy https://www.salonsobkowiak.pl/uslugi.php Link do filmu z takim piecem: https://www.youtube.com/watch?v=LK97LGMvPM8

Zbigniew Sobkowiak   http://https://www.salonsobkowiak.pl/uslugi.php 606756498606756498 Data: 13-07-2024 15:27

Kuchnie węglowe, na drewno, piece kuchenne.
Kuchnie węglowe, na drewno, na pellety (także z zamkniętą komorą spalania do domów energooszczędnych z rekuperacją), eleganckie kuchnie elektryczne, gazowe i na drewno (w kompletach identycznych kolorystycznie i stylowo), kotły kuchenne co, kuchnie z płaszczem wodnym (węgiel, drewno), termokuchnie (w tym nowoczesna termokuchnia na pellety z automatycznym procesem spalania, ogrzewająca budynek do 100m2 przez wodne co i przygotowująca przepływowo ciepłą wodę użytkową), najwyższej jakości włoski piec kuchenny - z odwrotnym płomieniem - na drewno, posiadający unikatową podwójną komorę widokową z dwoma spektaklami ogniowymi (do zabudowy lub wolnostojący), termopiecyki (także na pellety, ogrzewające budynki do 270m2 przez wodne co i przygotowujące przepływowo cwu), przenośne pokojowe kumulacyjne piece kaflowe, kominki z wkładami i otwarte (możliwe montowanie na zewnątrz domu), piece kominkowe (na drewno, węgiel) z możliwością gotowania, piece kominkowe z Systemem Pamięci Ciepła oddające ciepło nawet przez ponad 16 godzin, piecokominki i kominki kaflowe (przeszklone wykonywane tradycyjną techniką zduńską lub z metalowym wkładem), żeliwna kuchnia do użytkowania wewnątrz i na zewnątrz domu z możliwością grillowania, kuchenne kominki otwarte z obrotowym elektrycznym rożnem i możliwością grillowania (także do użytku na zewnątrz domu), salonowe kominki otwarte, umożliwiające bezpośredni kontakt ze spektaklem ogniowym, przystosowane do domów z rekuperacją (jednostronne, narożne i trójstronne), piece na paliwa stałe do ogrzewania powietrznego nadmuchowego hal, gotowe kominy systemowe, kafle z 20 kaflarni, kolorowe elastyczne fugi do kafli, wszelkiego typu metalowe okucia i akcesoria do kuchni i pieców kaflowych, podkowy (wężownice), workowana glina zduńska; gotowe ceramiczne piece chlebowe przystosowane do zabudowy, bardzo łatwe do samodzielnego montażu wewnątrz i na zewnątrz domu, gotowe włoskie piece do pizzy, przystosowane do postawienia na blacie kuchennym lub przeznaczone do zabudowy, także wolno stojące (na drewno i gazowe) do wnętrz i na zewnątrz-bardzo łatwe w obsłudze, najszybsze na rynku w rozruchu i oszczędne w spalaniu opału; wykonawstwo kominkowych systemów grzewczych i nie tylko-sprzedaż i usługi na terenie całego kraju i poza granicami. Wszystkie urządzenia grzewcze spełniają wymagania Ekoprojektu (od stycznia 2022 r. każde nowo zakupione urządzenie grzewcze musi być zgodne z Ekoprojektem 2022). Gdy zawiedzie główne ogrzewanie domu (awaria, brak prądu), każde urządzenie grzewcze na drewno jest bardzo dobrym zabezpieczeniem, gdyż może pracować bez prądu i gazu. Będąc opalany odnawialnymi źródłami energii, jest gwarancją ekologicznego bezpieczeństwa energetycznego każdej rodziny. Zmniejsza zależność od zewnętrznych dostaw surowców energetycznych. Opał łatwo dostępny z lokalnych lasów. Jesteśmy otwarci na współpracę z architektami wnętrz, firmami budującymi domy „pod klucz” i wykonawcami. Na terenie Polski transport urządzeń grzewczych jest po stronie naszej firmy. Więcej informacji pod telefonami: 68 3273341, 606756498 i na stronie internetowej firmy https://www.salonsobkowiak.pl Link do filmu z kilkoma włoskimi kuchniami do zabudowy w ciągu mebli i wolnostojącymi: https://www.youtube.com/watch?v=10IVnBbC-6M

Zbigniew Sobkowiak   http://www.salonsobkowiak.pl 606756498606756498 Data: 09-07-2024 17:30

Piec kuchenny-tradycja, prestiż i nowoczesność.
Czy tradycyjny piec kuchenny może mieć zastosowanie w nowoczesnych domach energooszczędnych z mechaniczną wentylacją z odzyskiem ciepła (rekuperacją)? Nie tylko może, ale przewyższa inne urządzenia grzewcze jakością, użytecznością, efektywnością i sprawnością. Posiada zamkniętą komorę spalania (bezpośredni dopływ powietrza z zewnątrz, więc nie zakłóca właściwego bilansu powietrza wewnątrz domu), nowoczesne palenisko bezrusztowe z podwójnym przeszkleniem z zawsze czystą szybą, a do tego może być wyposażony w jeden lub dwa wymienniki wodne do CO. W zależności od posiadania ilości wymienników wodnych, może ogrzewać powierzchnie 75 m2 i 150 m2. Poprzez bufor, może współpracować z pompą ciepła, kotłem gazowym lub na pellet. Powstająca energia cieplna w palenisku, gromadzona jest w pojemnej masie ceramicznej i później wolno oddawana w czasie (powyżej 12 godzin) - poprzez przyjemnie rozgrzane powierzchnie ceramiczne kuchni - do pomieszczenia, w postaci zdrowego promieniowania podczerwonego (przyjaznego także dla alergików). Do tak rozgrzanej kuchni, przyjemnie jest przylgnąć, a nawet się przytulić. Temperatura w pomieszczeniach jest stabilna, a nie rozchwiana, jak przy tanim kominku konwekcyjnym. Nie ma też efektu przegrzania przestrzeni wokół niej. Długotrwałą i stabilną pracę urządzenia, i systemu grzewczego, zapewnia duża pojemność cieplna masy kumulacyjnej i automatyka, bo kuchnia może pracować w trybie automatycznym lub manualnym. W trybie automatycznym rozpalamy ogień w palenisku, wciskamy na centralce „start”, a automatyka steruje za nas procesami palenia, przy zawsze czystej szybie i wysokiej sprawności. Jest bardzo bezpieczna w użytkowaniu, gdyż sterownik nie pozwala na popełnianie błędów. Gdy zawiedzie główne ogrzewanie domu (awaria, brak prądu), jest bardzo dobrym zabezpieczeniem, gdyż może pracować bez automatyki. Obsługa takiej kuchni jest łatwa, przyjemna i komfortowa. Jest na drewno liściaste (także iglaste) i brykiety drzewne. Przy paleniu brykietami drzewnymi, nie musimy nawet rąbać drewna i go sezonować. Kupujemy je, wkładamy do paleniska, a automatyka sama dalej w nim pali, bez naszego dozoru. Możliwe palenie tylko 2 razy dziennie (rano i wieczorem), gdyż energia z drewna kumuluje się w ceramice, a nie ucieka do komina. Dzięki temu, jej rozgrzane ściany nigdy nie stygną. Posiada konstrukcję zapewniającą całkowite i zupełne spalanie drewna (także z wymiennikami wodnymi), przy minimalnej emisji spalin (zero dymu z komina) i zawsze czystych szybach. Nie truje środowiska. Spełnia wymagania Ekoprojektu i najsurowsze normy europejskie (od stycznia 2022 r. każdy nowo wybudowany piec, kuchnia lub kominek musi być zgodny z Ekoprojektem 2022). Przeznaczona jest do budowy stabilnych hybrydowych nowoczesnych instalacji grzewczych (akumulacja+woda+DGP), dostosowanych do indywidualnych potrzeb, będąc przy tym wyśmienitym urządzeniem kuchennym i ekologicznym źródłem ciepła. Doskonale sprawdza się w starych - mniej ocieplonych lub nieocieplonych - budynkach (także wielorodzinnych), w których ogrzewanie gazowe lub pompą ciepła jest drogie i nieefektywne. Jej piekarnik, wyłożony szamotem, bez problemu rozgrzewa się do ponad 300 stopni C! Z łatwością piecze pizze i chleby. Może być usytuowany za ścianą, w przyległym pomieszczeniu, w ścianie grzewczej i w tamtym pomieszczeniu użytkowany. Kuchnia może posiadać podwójnie przeszklone drzwi paleniska na przestrzał, z dwóch stron. Gdy będzie posadowiona na granicy dwóch pomieszczeń, ogień w palenisku będzie widoczny także w pomieszczeniu za ścianą. Gdy w obszerniejszej izbie kuchennej będzie zamontowana jako półwysep, ogień będzie widoczny po obu stronach kuchni, w każdym punkcie pomieszczenia. Nie ma innego urządzenia grzewczego, które by tak efektywnie i wszechstronnie wykorzystywało energię cieplną. Ona jedna posiada w sobie sumę zalet wszystkich innych dostępnych urządzeń na paliwa stałe. I samodzielnie, z powodzeniem, może je wszystkie zastąpić. Piec kuchenny, zamiast płaszcza kaflowego, może posiadać przyjemnie rozgrzane szamotowe ściany o strukturze surowego betonu lub drewna, ściany gładkie tynkowane lub tynkowane na styl starej polepy, obłożone kamieniem, cegłą lub spiekami kwarcowymi, ściany szamotowe malowane farbami dekoracyjnymi o szerokiej palecie efektów wizualnych i inne. Wszystkie wersje ścian wypromieniowują ciepło w sposób stabilny i zrównoważony. Dobrze zaprojektowany piec może być ozdobą kuchni rustykalnej, jak i tworzyć futurystyczne kompozycje wpisane w awangardowe wnętrza. Tradycyjna kuchnia nie musi być już tylko kaflowa, ale może mieć każdy rodzaj okładziny zewnętrznej, pasującej do wnętrza. Obłożona płytami z prawdziwego naturalnego betonu architektonicznego, świetnie wpisuje się w koncepcję domu nowoczesnego. W zależności od wyboru koloru i struktury płyty betonowej, uzyskuje się dopełnienie koncepcji klasycznej, skandynawskiej, minimalistycznej, loftowej lub industrialnej. Żywy ogień pod płytą jest niezbędny do przygotowania najsmakowitszych dań z zachowaniem wartości zdrowotnych. Gospodynie, które nie mają tradycyjnego pieca kuchennego, nawet nie biorą się za przyrządzanie wielu potraw, gdyż na kuchence gazowej lub elektrycznej, choćby nie wiadomo jak się starały, nie są w stanie uzyskać satysfakcjonujących efektów kulinarnych. Na płycie pieca kuchennego bardzo łatwo jest wyczarować przepyszne potrawy, nawet bez szczególnego starania się. Prawdziwy ogień pod płytą zrobi to za nas i zachwyci podniebienia domowników. A gdy kuchnia będzie miała widoczny ogień w palenisku, nie będziemy w stanie mu się oprzeć i na dłużej pozostaniemy w aneksie jadalnym, zajadając się smakowitościami. Piec kuchenny z ogrzewaczem i ciepłym przypieckiem (napieckiem lub zapieckiem) wypromieniowuje jeszcze długo - po skończeniu palenia - przyjazne ciepło dla człowieka. Może posiadać wężownicę do przygotowywania ciepłej wody użytkowej. Zabudowa kuchni może być rozszerzona o płytę indukcyjną lub ceramiczną, kuchenkę gazową plus dodatkowy piekarnik elektryczny. W obszernych izbach budowane są kompleksy kaflowe, będące centrami kulinarno - ogrzewczymi, w skład których wchodzi piec kuchenny, piec do pizzy, pokojowy piec kaflowy z ogrzewanym przypieckiem i ogrzewana platforma do spania. Jest to samowystarczalny zestaw, obywający się bez elektryczności i niezależny od kaprysów pogody. Nawet gdy w zimie nas zasypie, zabraknie prądu, to mając na wyposażeniu tak wypasiony zestaw, możemy przez wiele dni - w przyjaznym cieple - smakowicie biesiadować i wyśmienicie się wysypiać. Gdy dla domów, uzależnionych od mediów zewnętrznych, taka sytuacja jest zawsze tragedią, dla nas ... będzie wyśmienitą zabawą i przygodą. Kuchnia kaflowa jest nieodzowna w gospodarstwach agroturystycznych, pensjonatach, rybakówkach, domach rekreacyjnych użytkowanych okresowo. Będąc opalana odnawialnymi źródłami energii, jest gwarancją ekologicznego bezpieczeństwa energetycznego i kulinarnego każdej rodziny. Zmniejsza zależność od zewnętrznych dostaw surowców energetycznych. Opał łatwo dostępny z lokalnych lasów. Piece kuchenne stawiamy na terenie całego kraju i poza granicami. Wykonujemy indywidualne projekty. Posiadamy kafle z 20 kaflarni z całej Europy. Więcej informacji pod telefonami: 68 3273341, 606756498 i na stronie internetowej firmy https://salonsobkowiak.pl/uslugi.php

Zbigniew Sobkowiak   http://https://www.salonsobkowiak.pl/uslugi.php 606756498606756498 Data: 01-06-2024 14:27

Kominy bez zmartwień, czyli kominy z pumeksu wulkanicznego.
Oferujemy, najbezpieczniejsze i najbardziej niezawodne na rynku, duńskie kominy Skorsten Single Modul. Wykonane są z niezwykłego materiału – islandzkiego pumeksu wulkanicznego. Jest on w 100% naturalny, neutralny pod względem CO2 i przyjazny dla środowiska. Jedynym śladem środowiskowym jest wykop, sortowanie i transport. Kształtki kominowe wykonuje się z masy powstałej ze zmieszania wulkanicznego pumeksu z cementem jako spoiwa. Nie stosuje się żadnej innej obróbki i energochłonnych procesów technologicznych obciążających naturalne środowisko. Finalny produkt pozostawia za sobą nikły ślad ekologiczny i węglowy. Pumeks jest wyśmienitym naturalnym izolatorem. Tak doskonałym, że kominy z niego wykonane mogą mieć bezpośrednią styczność z materiałami łatwopalnymi. Jako jedyne na świecie. Są bardzo wytrzymałe na wysoką temperaturę (+1000°C) i na nagłe jej wzrosty. Posiadają odporność na pożar sadzy. Nie jednorazową, jak powszechnie oferowane kominy ceramiczo-betonowe, tylko wielokrotną. System jest jednomodułowy. Składa się tylko z jednej powtarzalnej kształtki, która idealnie spełnia wszystkie funkcje trzech elementów składowych każdego ceramiczno-betonowego komina. Jeden moduł zastępuje cienką wewnętrzną rurę ceramiczną, wełnę mineralną i zewnętrzny pustak konstrukcyjny. Nie ma groźby pęknięcia ceramicznego trójnika, gdyż jego po prostu tam nie ma. Nie ma też kontrowersyjnej wełny skalnej, gdyż jest niepotrzebna. Budowa pojedynczego modułu jest maksymalnie uproszczona. W górnej części kształtki jest okrągła niecka, w dolnej wypustka. Jedno w drugie idealnie pasuje. System jest tak prosty w montażu, jak dziecięce klocki. Pumeks z lawy wulkanicznej jest lekki, więc można go stawiać bez pomocnika. Producent dopuszcza zmontowanie jego przez każdego biegłego technicznie właściciela budynku lub inną osobę, nie będącą specjalistyczną firmą, udzielając na komin 30-letniej gwarancji. W przypadku montażu komina ceramiczno-betonowego, ryzyko popełnienia rażących błędów wykonawczych, wpływających na bezpieczeństwo domowników, komina i budynku jest bardzo duże. Tak duże, że nawet firmy, które stawiają te kominy na co dzień, popełniają notorycznie i uporczywie te same błędy. Na etapie stawiania pumeksowego komina nie musimy martwić się na jakiej wysokości umieścić trójnik, jak to jest w przypadku ogólnodostępnego komina ceramiczno-betonowego. Gdy przyjdzie kiedyś na to czas, bardzo łatwo wykonujemy otwór przyłączeniowy precyzyjnie w miejscu, gdzie jest on potrzebny, a nie dostosowujemy się do istniejącego trójnika, umieszczonego na losowo wybranej wysokości, podczas stawiania komina, gdy nasz dom był w stanie surowym. Na tym etapie często inwestorzy nie mają zielonego pojęcia, gdzie ten trójnik właściwie umieścić. Jest to niezwykle ważna zaleta tych kominów (a kominów ceramiczno-betonowych-wada). Jest najbezpieczniejszy, ze wszystkich dostępnych kominów, do domu z bala, do domu wykonywanego w technologii szkieletowej, do każdego innego typu domów drewnianych, do chat krytych strzechą lub drewnianym gontem, czyli do budynków, w których komin musi spełniać obostrzone przepisy przeciwpożarowe i być w najwyższym stopniu niezawodny. Nawet podczas pożaru komina. Z testów wynika, że przy 1000°C w kominie przez pół godziny, temperatura na zewnątrz komina wzrasta tylko o 1°C. Gdyby więc taki pożar w nim wybuchł, jest w stanie zapewnić tego typu budynkom pewne i trwałe bezpieczeństwo. W remontowanych starych (także zabytkowych) domach (często z drewnianymi stropami), w których wymienia się zdegradowane stare kominy ceglane, jest niezastąpioną alternatywą. Jest idealny do wszelkiego typu nowoczesnych domów energooszczędnych z rekuperacją (domów niskoenergetycznych, domów o niemal zerowym zużyciu energii lub domów pasywnych). Przechodzi test Blower Door (test dmuchawy). To narzędzie diagnostyczne przeznaczone do pomiaru szczelności budynku, będące elementem audytu energetycznego całego domu. Komin z pumeksu wulkanicznego Single Modul można stawiać do całkowitej maksymalnej wysokości 26,25 m. Część wolnostojąca ponad dachem może dochodzić do 2 m. Gdy będzie zazbrojony czterema prętami w narożnikach, może wystawać ponad dachem nawet 6,75 m. Double Modul to dwumodułowa wersja komina z naturalnego pumeksu wulkanicznego. Może mieć maksymalną wysokość 30 m, w tym, będąc zazbrojony, może wystawać ponad dachem jako wolnostojący nawet do 11 m, a do tego posiadać zamontowane stopnie dla kominiarza. Z fundamentem o odpowiedniej kubaturze, pełniącym funkcję przeciwwagi, może być wolnostojący do 11 m, także na całej swojej wysokości od podłoża. I w tej wersji może posiadać stopnie dla kominiarza, umożliwiające mu wspięcie się po nich na górę, nawet od poziomu gruntu, bez wchodzenia do budynku. Jest więc kominem do zadań specjalnych. Tam gdzie inne kominy nie dają sobie rady, on jest w stanie spełnić najtrudniejsze wymagania. Jest do tego bezpieczny, trwały i bezawaryjny. Z naturalnego pumeksu wulkanicznego wykonywane są także zewnętrzne kominki otwarte (w trzech szerokościach paleniska), które można zabudować własnymi autorskimi obudowami lub tylko otynkować i pomalować. Mogą być wyposażone w metalową barierę żaru i podnoszony argentyński grill. Tel. 683273341 i 606756498. Dokładny opis kominów wraz z filmami pod adresem: https://salonsobkowiak.pl/kominy-rodzaje-problemy-rady.php#kominy-z-pumeksu-wulkanicznego

Zbigniew Sobkowiak   http://https://salonsobkowiak.pl/kominy-rodzaje-problemy-rady.php#kominy-z-pumeksu-wulkanicznego 606756498606756498 Data: 01-06-2024 14:26

Antysmogowy hybrydowy piecokominek ogrzewający cały dom.
Firma FHU "Sobkowiak" oferuje najnowszej generacji innowacyjne hybrydowe piecokominki przeznaczone do głównego-podstawowego ogrzewania całych domów gazem drzewnym, samoczynnie generowanym z pelletu (drzew liściastych i iglastych!), z zachowaniem możliwości palenia także drewnem opałowym i brykietem drzewnym, bezobsługowo przez 8 do 24 godzin, niezależnie od prądu. Piec spełnia tak aktualną dziś potrzebę posiadania zdrowego, proekologicznego systemu ogrzewania domu, niezależnego od prądu, importowanych paliw i warunków pogodowych: słońca i wiatru. Zasyp pelletu do gazogeneratora odbywa się ręcznie, bez zasilania prądem. Bez prądu spala się generowany samoczynnie z pelletu gaz drzewny, korzystając tylko z naturalnego ciągu kominowego. Spala się wysokim, naturalnym i pięknym płomieniem kominkowego ognia, pracując cicho, ale spektakularnie. Wszystkie inne dostępne piece (kozy) pelletowe są uzależnione od prądu i spalają nie gaz drzewny, tylko pellet, wydając przy tym irytujące dźwięki przy jego dozowaniu i posiadając wiecznie brudną szybę. Ich płomień, wymuszony wentylatorem, jest typowo przemysłowy (jak z palnika acetylenowo-tlenowego): wąski, nerwowy, pełen napięcia i niepokoju, sypiący iskrami. Cechuje je złożona budowa, awaryjność, skomplikowana obsługa, konieczność stałego serwisowania, brak akumulacji wytworzonego ciepła. Działają tylko wtedy, gdy mają prąd. Wymagają podłączenia do stalowego blaszanego wkładu wsuwanego do komina. Spalanie w piecokominku gazu drzewnego pięknym wysokim płomieniem, i to bez prądu, to ewenement na skalę światową i początek nowej ery akumulacyjnych pieców pokojowych, które zachowując ozdobną i rekreacyjną funkcję kominka, zapewniają jednocześnie niezależne od prądu, przewidywalne i stabilne, główne źródło (a nie wspomagające!) ogrzewania całego domu, gwarantując najniższe koszty ogrzewania oraz niskoemisyjność na poziomie dotąd nieosiągalnym przy spalaniu biomasy drzewnej (dużo niższym niż hołubiony gaz, będący źródłem kopalnym, czasowo dopuszczonym do użytku). Wielkość palnika jest tak dobrana, by tylko przy jednym ręcznym jego zasypaniu pelletem, zapewnić nagrzanie (naładowanie energią cieplną) całej masy akumulacyjnej pieca, bez doładowania nowej porcji. Pełny komfort i wygoda. Gazogenerator pelletu jest trwały, niezwykle prosty w budowie, bez ruchomych części, bezawaryjny i niewymagający fachowego serwisu. Przy paleniu pelletem, nie musimy rąbać drewna, sezonować i składować na całą zimę. Zawsze możemy kupić tylko tyle worków w markecie, ile mamy miejsca na ich składowanie. Możemy też natychmiast po zakupie wsypać go do paleniska. Hybryda zapewnia nam do wyboru dwa odmienne widowiska, przy zawsze czystej i przejrzystej szybie: gorące źródło ekscytującego i kapryśnego ognia z gazu drzewnego i efektowną płomienną ścianę palących się polan. Nie wymagają komina systemowego. Mogą być podłączone do zwykłego ceglanego komina, bez stalowego wkładu w środku, jak dawne piece kaflowe (1 piecokominek ma od niego 3x większą moc). To rewelacyjna wiadomość dla marznących mieszkańców starych budynków, nieocieplonych zimnych kamienic, domków szeregowych o małym metrażu, pensjonatów, gościńców, gospodarstw agroturystycznych, apartamentów i loftów, którym mogą podwyższyć standard, nadać prestiżu, zapewnić przytulność i najtańsze, i najprzyjemniejsze ciepło. Pellet jest także użyteczny dla ludzi zapracowanych lub bardzo wygodnych i pasywnych, a też chcących mieć kontakt z prawdziwym hipnotycznym ogniem. Palnik zgazowujący pellet minimalizuje niekorzystne niecałkowite spalanie, dzięki utrzymywaniu stężenia CO na poziomie kilku ppm w ciągu całego procesu, znacznie poniżej najbardziej surowych wymagań (ponad 100-krotnie mniej od granicznych wymogów Ekoprojektu dla drewna). To praktycznie bezemisyjne, neutralne klimatycznie i niezależne ogrzewanie całych domów OZE, będące gwarancją czystego powietrza i spełnienia celów klimatycznych. Ogrzewając dom naturalnym ciepłem z najwyższą wydajnością, zapewniają neutralność klimatyczną już dziś, a nie od 2050 roku. W polskich warunkach droga pompa ciepła, z dużym śladem węglowym, zwiększającym pośrednio emisję CO2, nie jest żadnym ekologicznym ogrzewaniem. Może być co najwyżej urządzeniem wspomagającym, gdy nikogo nie ma dłużej w domu. W przypadku braku pelletu lub gdy chcemy zmienić rodzaj paliwa, piec można w łatwy sposób przełączyć na tradycyjne spalanie drewna/brykietu drzewnego, także tylko jednym załadunkiem. Ważne jest, że do spalania nie używamy twardego drogiego drewna kominkowego, lecz tanie drewno opałowe: każde liściaste i iglaste!, gałęziówkę, a także chrust. Nawet przy chwilowo zamrożonych cenach gazu i prądu, tego typu ogrzewanie domu, zakupionym drewnem energetycznym, jest trzykrotnie tańsze od węgla i wielokrotnie od gazu. Gdyby samemu zrobić je w lesie, będzie jeszcze tańsze. Opał łatwo i zawsze dostępny z okolicznych lasów, zapewniający w każdych warunkach samowystarczalność. Biomasa drzewna zapewnia bezpieczeństwo, jakiego inne odnawialne źródła energii (OZE) dać nie mogą. A najwyższy koszt utrzymania domu to jego ogrzewanie. Można go zmniejszyć, stosując energię odnawialną, która rośnie w naszym sąsiedztwie. Piecokominek, oprócz hybrydy, może być bez gazogeneratora pelletu, a tylko na drewno opałowe, a może spalać tylko gaz drzewny z pelletu. Może być kaflowy, szamotowy tynkowany, obłożony kamieniem, łupkiem, cegłą lub oryginalnymi płytami szamotowymi o strukturze surowego drewna. Posiada przyjemnie rozgrzaną kaflową lub szamotową obudowę, wypromieniowującą ciepło na pomieszczenie, czyli w najlepszy i najzdrowszy sposób jaki dała nam natura. Do tych przyjaźnie rozgrzanych płaszczyzn można przylgnąć, przytulić się całym ciałem. Dostępny jest także z boczną szybą, okrągłą i na przestrzał. To piec akumulacyjny ciągłego ogrzewania, w którym pali się tylko raz wieczorem lub dwa razy dziennie (przy mrozie), gdyż do 24 godzin oddaje zgromadzone w swojej masie ceramicznej ciepło, przez rozgrzaną obudowę, w postaci przyjaznego dla człowieka (także dla alergików) promieniowania podczerwonego, tożsamego z promieniowaniem słonecznym. Uwalniane ciepło jest zdrowe, stabilne i zrównoważone, bez efektu przegrzewania pomieszczeń, a nie krótkotrwałe i agresywne, jak ciepło konwekcyjne kominka/kozy. Do spalania pobiera powietrze bezpośrednio z zewnątrz. Przystosowany i szczególnie zalecany do nowych domów energooszczędnych z rekuperacją, w których zwykła koza/kominek nie są w stanie zapewnić nawet minimalnego komfortu cieplnego. Ma moc grzewczą dostosowaną do faktycznego zapotrzebowania na ciepło współczesnych domów mieszkalnych, bez przegrzewania, skoków temperatury. Zapewnia naturalne łagodne ciepło i stałą temperaturę w domu. Może posiadać wymiennik wodny CO. W instalacji wodnej może współpracować z pompą ciepła, kotłem gazowym, solarami. Długotrwałą i stabilną pracę urządzenia, i systemu grzewczego, zapewnia jego duża pojemność cieplna. Możliwe palenie tylko raz dziennie wieczorem lub rano i wieczorem podczas mrozów, gdyż energia z pelletów/drewna kumuluje się w pojemnej masie ceramicznej, a nie ucieka do komina. To piec, które nigdy nie stygnie przez cały sezon grzewczy. Z nim można zapomnieć o niedogrzanych pomieszczeniach. W tanich kominkach konwekcyjnych, dopóki cały czas podkładamy drewno, jest ciepło, gdy przestajemy, natychmiast wyziębia się cały dom. Dlatego można nimi tylko dogrzewać pomieszczenia (droższy opał, ciągła obsługa, nierównomierne i krótkotrwałe ciepło konwekcyjne). Konstrukcja piecokominków akumulacyjnych zapewnia całkowite i zupełne spalanie odnawialnej biomasy drzewnej (także z wymiennikiem wodnym), przy minimalnej emisji spalin (braku dymu z komina) i zawsze czystej szybie. To urządzenia, które nie trują środowiska, są bardzo ekonomiczne w zużyciu pelletu/drewna. Spełniają wymagania Ekoprojektu i najsurowsze normy europejskie. Mają klasę efektywności energetycznej A+. Kapitalnie sprawdzają się w starych - mniej ocieplonych lub nieocieplonych - budynkach (także wielorodzinnych), w zimnych kamienicach, w których ogrzewanie gazowe lub pompą ciepła jest bardzo drogie i nieefektywne. Doskonale nadają się na wymianę "kopciuchów". Gdy zawiedzie ogrzewanie domu zależne od mediów zewnętrznych i warunków pogodowych (awaria, brak prądu, brak słońca lub wiatru), są jedynym niezawodnym zabezpieczeniem, gdyż mogą pracować zawsze i bez automatyki. Opalane odnawialnymi źródłami energii, są gwarancją spełnienia wymogów klimatycznych i ekologicznym, zapewniającym bezpieczeństwo i niezależność energetyczną, najzdrowszym systemem grzewczym każdej rodziny. Zalecane do instalowania w rejonach szczególnie zagrożonych smogiem lub w rejonach o wysokich walorach turystycznych, w których dopuszczane jest stosowanie do celów grzewczych, wyłącznie najbardziej niskoemisyjnych i proekologicznych odnawialnych źródeł energii. Posiadamy także kominy z naturalnego pumeksu wulkanicznego (o nikłym śladzie węglowym), które razem z piecokominkiem tworzą proekologiczny tandem. By współczesny budynek mieszkalny był w 100% ogrzewany zdrowym promieniowaniem podczerwonym, emitowanym w sposób naturalny przez ceramikę najlepiej, by na etapie jego projektowania, była współpraca architekta ze zdunem, w odpowiednim rozplanowaniu pomieszczeń względem komina i usytuowaniu piecokominka względem komina i pomieszczeń. Działamy na terenie całego kraju. Posiadamy kafle z 20 kaflarni. Wykonujemy indywidualne projekty. Więcej informacji pod telefonem 606756498 i na stronie internetowej firmy https://www.salonsobkowiak.pl/uslugi.php Link do filmu z piecem akumulacyjnym: https://www.youtube.com/watch?v=LK97LGMvPM8

Zbigniew Sobkowiak   http://www.salonsobkowiak.pl 606756498606756498 Data: 01-06-2024 14:24

Hybrydowy akumulacyjny piec kominkowy bez prądu.
Firma FHU „Sobkowiak” oferuje hybrydowy akumulacyjny wolnostojący piec kominkowy na gaz drzewny generowany z pelletu i jednocześnie na drewno. To nowej generacji urządzenie grzewcze, wyznaczające nowy trend w nowoczesnym zduństwie, będące w zgodzie z transformacją energetyczną i realizacją europejskich celów klimatycznych Zielonego Ładu. Zasyp pelletu odbywa się w nim ręcznie, bez zasilania prądem. Bez prądu samoczynnie zgazowuje się i spala wytworzony gaz drzewny, korzystając tylko z naturalnego ciągu kominowego. Generator gazu drzewnego z pelletu nie posiada mechanicznego podajnika, wentylatora i innych ruchomych części. Jest trwały i niezawodny w każdych warunkach. Jednym zasypem pelletu (bez dokładania) naładujemy piecyk energią cieplną na 8 (przy -20°C), a nawet na 12 godzin (przy +3°C). Przez taki okres czasu będzie on ogrzewał pomieszczenie całkowicie bez konwekcji (bez ruchów gwałtownie przegrzanego suchego powietrza), najzdrowszym łagodnym ciepłem – przez promieniowanie podczerwone o długości fali promieniowania słonecznego. Działa poprzez magazynowanie ciepła w całej swej pojemnej masie i radiację, niczym najlepsze piece tradycyjne. Stopniowo i stabilnie emituje przyjazne i komfortowe ciepło przez wiele godzin do otoczenia, wytwarzając tzw. naturalną klimatyzację piecową. Jest zamkniętą bryłą, wypromieniowującą energię cieplną całą swoją powierzchnią, czyli w najlepszy i najzdrowszy sposób jaki dała nam natura. Nie ma żadnych kratek wylotowych gorącego powietrza. Gaz drzewny pali się w nim naturalnym, żywym i dynamicznym płomieniem kominkowego ognia. W sytuacji braku dostępu do pelletu lub gdy chcemy zmienić rodzaj paliwa, przykrywamy zgazowujący palnik i spalamy drewno lub brykiet drzewny, zachowując jednocześnie emisję na poziomie znacznie niższym od dopuszczalnych granicznych wartości wyznaczanych przez Ekoprojekt jako bezpieczne dla zdrowia ludzi i środowiska. Palimy w nim, nie drogim twardym liściastym drewnem kominkowym, tylko najtańszym drewnem opałowym (także iglastym): drobnicą, gałęziówką. Jego użytkowanie jest trzykrotnie tańsze niż popularnej kozy czy kominka konwekcyjnego. Przy paleniu pelletem, nie musimy rąbać drewna, sezonować i składować na całą zimę. Zawsze możemy kupić tylko tyle worków w markecie, ile mamy miejsca na ich składowanie. Możemy też natychmiast po zakupie wsypać go do paleniska. Hybryda zapewnia nam do wyboru dwa odmienne widowiska, przy zawsze czystej i przejrzystej szybie: gorące źródło ekscytującego i kapryśnego ognia z gazu drzewnego i efektowną płomienną ścianę palących się polan. Piecyk może być podłączony do zwykłego ceglanego komina i to bez stalowego wkładu w środku, jak dawny piec kaflowy. To rewelacyjna wiadomość dla mieszkańców starych nieocieplonych domów i zimnych kamienic. Pellet jest także użyteczny dla ludzi zapracowanych lub bardzo wygodnych i pasywnych, a też chcących mieć kontakt z prawdziwym hipnotycznym ogniem. Szczególnie zalecany jest do nowych domów niskoenergetycznych z rekuperacją (posiada zamkniętą komorę spalania) o niskim zapotrzebowaniu na energię, w których zwykła koza nie sprawdza się, gdyż w krótkim czasie przegrzewa powietrze we wnętrzu do bardzo wysokiej temperatury. Prezentowany piec kominkowy wytworzony jest w całości ze specjalnego kompozytu szamotowego w kolorach: ciemnobrązowym, szarym lub podstawowym ciemnoczerwonym. Ma fakturę obecnie tak modnego betonu architektonicznego. Kompozyt ma pojemność i przewodność 3x większą od zwykłego szamotu. Piecyk, mając kompaktowe wymiary (wys. 162 cm, szer. 48 cm, głęb. 61,5 cm), ale ważąc 650 kg, jest w stanie stabilnie (bez skoków temperatury i efektu przegrzanego pomieszczenia) ogrzać powierzchnię 70-80 m2 nowo budowanego domu. Podobnie jak ceramiczne kafle, jest bardzo bezpieczny dla użytkowników. Rozgrzany do wysokiej temperatury, nie oparzy boleśnie jak stal czy żeliwo, więc można się do niego nawet przytulić. Bardzo wolno rozgrzewa się na zewnątrz, akumulując w tym czasie energię w swej kompozytowej masie, a później przez wiele godzin, w sposób równomierny i stabilny, łagodnie wypromieniowuje ją z siebie, nie wywołując ruchu powietrza z alergennymi odchodami roztoczy i bez przegrzewania pomieszczeń. Zwykły piecyk na drewno w bardzo krótkim czasie wytwarza suchą saunę w pomieszczeniu i pustynną wrogą aurę, nie tylko dla alergików. Nie posiada akumulacji, więc oddaje ciepło tylko wtedy, gdy się w nim pali, przy czym duża jego część (przegrzewając agresywnie otoczenie) ucieka do komina. Przy konwekcji i podkładaniu do zwykłej kozy co 1,5 godziny, nie ma mowy o ekonomicznym, zdrowym i komfortowym ogrzewaniu. Reklamowane intensywnie piecyki kaflowe z ażurowymi kaflami wlotowymi zimnego i wylotowymi gorącego powietrza, a nazywane szumnie akumulacyjnymi piecami kaflowymi, to zwykłe metalowe wkłady kominkowe, luźno posadowione w kaflowych zabudowach. Prędzej zgrilują one domowników rozpalonym powietrzem, wydobywającym się z ażurowych kafli, niż przyjaźnie rozgrzeją otaczające je płaszcze kaflowe. O przytulnym i zdrowym promieniowaniu można zapomnieć. Chyba, że jest się żaroodpornym. Na pellet, grzeją tylko wtedy, gdy jest prąd, wydając irytujące odgłosy przy jego dozowaniu. Ich płomień, wymuszony wentylatorem, jest typowo przemysłowy (jak z palnika acetylenowo-tlenowego): nerwowy, niespokojny i sypiący iskrami, przy wiecznie brudnej szybie. Żaden z nich nie spala gazu drzewnego, tylko pellet. Są o złożonej budowie, awaryjne, skomplikowane w obsłudze. Wymagają stałego serwisowania. Nie posiadają też akumulacji. Wymagają dodatkowego stalowego wkładu do komina. Innowacyjny akumulacyjny piecyk może być do wyboru: w wersji hybrydowej (pellet/drewno), tylko na gaz drzewny z pelletu lub tylko na tanie drewno opałowe liściaste/iglaste. W każdej z wersji zapewnia niezależne bezpieczeństwo energetyczne całej rodziny. Jego konstrukcja zapewnia całkowite i zupełne spalanie odnawialnej biomasy drzewnej (liściastej i iglastej), przy minimalnej emisji spalin (braku dymu z komina) i zawsze czystej szybie. Jest bardzo ekonomiczny w zużyciu pelletu/drewna. Piec spełnia tak aktualną dziś potrzebę posiadania zdrowego, proekologicznego urządzenia grzewczego na biomasę, niezależnego od prądu, importowanych paliw i warunków pogodowych: słońca i wiatru. Palnik zgazowujący pellet minimalizuje niekorzystne niecałkowite spalanie, dzięki utrzymywaniu stężenia CO na poziomie kilku ppm w ciągu całego procesu, znacznie poniżej najbardziej surowych wymagań (ponad 100-krotnie mniej od granicznych wymogów Ekoprojektu dla drewna). To praktycznie bezemisyjne, neutralne klimatycznie i niezależne ogrzewanie OZE, będące gwarancją czystego powietrza i spełnienia celów klimatycznych. Piecyk, ogrzewając naturalnym ciepłem z najwyższą wydajnością, zapewnia neutralność klimatyczną już dziś, a nie od 2050 roku. Jego konstrukcja zapewnia całkowite i zupełne spalanie odnawialnej biomasy drzewnej, przy braku dymu z komina i zawsze czystej szybie. To urządzenie, które nie truje środowiska, jest bardzo ekonomiczne w zużyciu pelletu/drewna. Spełnia wymagania Ekoprojektu i najsurowsze normy europejskie. Ma klasę efektywności energetycznej A+. Gdy zawiedzie ogrzewanie domu, zależne od mediów zewnętrznych i warunków pogodowych (awaria, brak prądu, brak słońca lub wiatru), jest jedynym niezawodnym zabezpieczeniem, gdyż pracuje zawsze i bez automatyki. Zalecany do instalowania w rejonach szczególnie zagrożonych smogiem lub w rejonach o wysokich walorach turystycznych, w których dopuszczane jest stosowanie do celów grzewczych, wyłącznie najbardziej niskoemisyjnych i proekologicznych odnawialnych źródeł energii. W tej technologii posiadamy także hybrydowe piecokominki przeznaczone do głównego-podstawowego ogrzewania całych domów, bezobsługowo od 12 do 24 godzin, niezależnie od prądu. Działamy na terenie całego kraju. Oprócz tego posiadamy kominy z naturalnego pumeksu wulkanicznego (o nikłym śladzie węglowym), które razem z akumulacyjnym piecem kominkowym/piecokominkiem tworzą proekologiczny tandem. Więcej informacji pod telefonem 606756498 i na stronie internetowej firmy https://www.salonsobkowiak.pl Link do filmu pokazującego urok i niezwykły czar palącego się płomienia z gazu drzewnego w postaci widowiskowego gejzeru ognia: https://www.youtube.com/watch?v=lCJMv_RotcY

Zbigniew Sobkowiak   http://www.salonsobkowiak.pl 606756498606756498 Data: 01-06-2024 14:21

Sprzedam garaż blaszany 2mx3m
Sprzedam sprawny mało używany garaż blaszany


Informacja o garazu:
  • Szerokość: 2,00 m
  • Długość: 3,00 m
  • Typ dachu: jednospadowy ze spadem do tyłu
  • Wysokość światła wjazdu bramy: 2,00 m
  • brama dwuskrzydłowa
  • ocynkowany
  • zamykany na klucz, ewentualnie na kłódkę

Garaż jest do odbioru w Sulechowie. Ze względu na jego wielkość można go załadować na samochód ciężarowy lub przyczepę ciągnikową i przetransportować w całości.
Cena do negocjacji.

Jan   Data: 02-02-2024 21:59

Sprzedaż roślin ozdobnych
Szkółka Roślin Ozdobnych 'Varella' w m. Brzezie k. Sulechowa ul. Czapskiego 46 czynna od marca do października w dn. Wt-Pt w godz. 11-17, So w godz. 9-13.


Zajmujemy się uprawą roślin ozdobnych do małych, średnich i dużych ogrodów. Zapewniamy największy wybór szlachetnych odmian roślin ozdobnych na terenie powiatu zielonogórskiego, atrakcyjne ceny i bezpłatne fachowe doradztwo. Nie prowadzimy sprzedaży wysyłkowej. Z uwagi na dużą ilość zamówień w sezonie 2023/24 wyznaczono dodatkowe godziny pracy szkółki celem odbioru przez klientów zakupionych roślin tj. w soboty 25.11 i 02.12 w godz. 11-13

Szkółka Roślin Ozdobnych 'VARELLA'   http:////szkolka-roslin-ozdobnych-varella.business.site/ 534967624534967624 Data: 28-02-2024 07:12

Biesiadowanie z piecem do pizzy w domu i na zewnątrz.
Najlepszym i najzdrowszym urządzeniem do biesiadowania jest piec do pizzy. Wewnątrz domu może być zamontowany w salonie w obudowie kominkowej (samodzielnie lub obok wkładu kominkowego), także w pomieszczeniu kuchennym. Dzięki posiadaniu wysokiej jakości izolacji cieplnej wokoło siebie, może być posadowiony nawet bezpośrednio na blacie kuchennym lub wbudowany w ciąg mebli. W wersji z podstawą i kółkami może być użytkowany na balkonie, tarasie, także w altanie, pergoli, jako wolno stojący w ogrodzie lub (bez podstawy) zabudowany w murowanym kompleksie gastronomicznym. Jest mobilny i kompaktowy. Bardzo łatwo daje się przestawić (także z platformą do przygotowywania potraw), dzięki kółkom, w różne miejsca obejścia, gdzie w danej chwili chcemy go używać. Piec do pizzy bez podstawy można z powodzeniem przewieźć na pace samochodu na imprezę w inne-nawet odległe-miejsce. Dostępny jest w wielu wielkościach komory pieczenia. W najmniejszym można upiec jednorazowo jedną pizzę, w największym 5 sztuk, a w wersji profesjonalnej (dla pizzerii, cateringu) nawet 8 sztuk naraz lub 8 kg chleba. Charakteryzuje się rewelacyjnie krótkim czasem rozruchu. Już po 15-20 minutach od rozpalenia można go z powodzeniem użytkować. Nie ma szybszego pieca na rynku. Jedną pizzę piecze 1,5 minuty. Trzeba więc mocno się uwijać, by nawet najmniejszy z tych pieców efektywnie wykorzystać. Każdy piec do pizzy, dzięki opatentowanej technologii FornInox, jest doskonałą maszyną do gotowania i pieczenia. Krótko po zakupie, można z nim natychmiast ucztować. Rozpalanie i obsługa jego, w porównaniu do tradycyjnego pieca chlebowego murowanego przez zduna, jest banalnie prosta, łatwa i przyjemna. Nawet największy laik i amator w krótkim czasie staje się profesjonalistą. Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii wykonania pieca, pieczenie i gotowanie w nim jest łatwiejsze od użytkowania zwykłego grilla. W porównaniu do murowanego pieca chlebowego spala o 2/3 mniej opału, a uzyskuje dużo wyższą temperaturę. Jest bardzo ekonomiczny, wydajny i niezawodny. To piec uniwersalny. Idealny do pizzy, pieczenia chleba, niezastąpiony do przygotowywania całych kilku daniowych obiadów i kolacji, ze względu na bardzo szybki jego rozruch i specyfikę działania. Z jego udziałem można odkryć prawdziwe smaki legendarnych tradycyjnych potraw włoskich, których przepisy można znaleźć w internecie. Doskonale zresztą nadaje się do wszystkiego, od przystawek po słodycze. Rewelacyjnie gotuje i piecze. Jest niedościgły w przepysznym przygotowywaniu potraw. Żadne inne kuchenne urządzenie grzewcze nie jest w stanie przygotować tak wysublimowanych i subtelnych smaków różnych potraw. Nie jest w stanie także przyrządzić tak aromatycznych, kruchych, delikatnych i soczystych mięs, czy pysznego wyrośniętego pieczywa, delikatnego w środku, a jednocześnie o przypieczonej smakowitej skórce. Cała tajemnica doskonałości potraw z pieca do pizzy tkwi w potrójnym oddziaływaniu wytworzonej w nim energii na te potrawy w postaci promieniowania, przenikania i konwekcji. To potrójne oddziaływanie występuje tylko w piecu do pizzy (piecu chlebowym). Opalanie drewnem nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat, a potrawy zachowują większość właściwości odżywczych. Dzięki specjalnym profesjonalnym przystawkom, można w nim nawet grillować wszystko, co tylko się da. Przystawki te jeszcze bardziej rozszerzają wszechstronność wykorzystania tego pieca do pizzy. Z nim można zapomnieć o gumowatych i niewyrośniętych pizzach, jakimi raczą nas w różnych pizzeriach, w których piecze się je w piecach elektrycznych, co jest nieporozumieniem. Nie ma praktycznie potrawy, której nie udałoby się w nim przyrządzić. Piec do pizzy, posiadając te wszystkie walory, sprawia, że magiczne chwile z rodziną i przyjaciółmi są jeszcze bardziej wyjątkowe. Jeżeli już go mamy w domu, to wtedy każda impreza typu: imieniny, urodziny, domówka, przyjęcie, uroczysty obiad lub kolacja, czy nawet cocktail party, stanie się automatycznie wyśmienitą ucztą. Smakołyki wydobywane z pieca do pizzy zachwycą bez wyjątku każdego uczestnika biesiady i na zawsze zakodują mu się w pamięci. Za potrawami z pieca do pizzy przepadają wszystkie dzieci. Bardzo chętnie przygotowują sami swoje autorskie potrawy, a nawet chcą mieć udział w obsłudze pieca. To zabawa dla wszystkich. Z takiego pieca do pizzy mogą regularnie korzystać nawet ci, którzy są mocno zapracowani i wolnego czasu mają niewiele. Przygotowanie pieca do pracy jest błyskawiczne, a efekty oszałamiające. Rewelacyjnie uzupełnia się on, wkomponowany w kaflową kuchnię, w serwowaniu z nią perfekcyjnych rozbudowanych dań. Ten tandem zaspokoi nawet najwybredniejsze podniebienia, a z kucharzowania uczyni największą przyjemność. Do każdego pieca do pizzy można zakupić w opcji profesjonalne oprzyrządowanie i oryginalne akcesoria, jakie tylko są potrzebne do obsługi pieca i do sprawnego przygotowywania potraw, w tym mobilne platformy, na których znajduje się praktyczne kompaktowe wyposażenie kuchni.Na fali ekologii, coraz większą popularność we Włoszech i na świecie zdobywają gazowe piece do pizzy. Są to piece nowej generacji, coraz częściej wykorzystywane w pizzeriach, jak i przez prywatnych użytkowników. Są wygodniejsze i czystsze w użytkowaniu; nie wytwarzają dymu, tylko rozsiewają wokół siebie aromat gotowanych i pieczonych potraw. W ciasnej zabudowie są mniej uciążliwe dla przewrażliwionych sąsiadów, utyskujących na rozchodzący się po okolicy dym (nawet aromatyczny). Bez użycia zapałek, włącznikiem piezoelektrycznym, można je szybko uruchomić, pokrętłem regulować wygodnie ich mocą, bardzo szybko wyłączyć. Są kompaktowe, lekkie i wydajne. Każdy gazowy piec do pizzy można szybko i bardzo łatwo przekształcić w tradycyjny piec opalany drewnem, gdy tylko przyjdzie nam na to ochota. Specjalną przykrywką zakrywamy palniki gazowe, rozpalamy drewno i po kilkunastu minutach pieczemy lub gotujemy na aromatycznym drewnie. Tego typu uniwersalne piece są zarówno amatorskie jak i w pełni profesjonalne do użytku komercyjnego. Nigdy nie wiadomo, jaki rodzaj pieca będzie nam w danej chwili potrzebny. Szczególnie dotyczy to firm świadczących usługi cateringowe na wyjeździe. Nie wszędzie można użyć pieca do pizzy na drewno, a on jeden zastępuje nam kilka różnych urządzeń gastronomicznych i do tego w najlepszej formie. To urządzenie jest też dla tych, którzy uwielbiają potrawy z pieca do pizzy, ale obsługa pieca na drewno jest dla nich obca i nie mogą się do niego przekonać.Więcej informacji pod telefonami: 68 3273341, 606756498 i na stronie internetowej firmy z 30. filmami: https://www.salonsobkowiak.pl/oferta-skrocona.php

Zbigniew Sobkowiak   http://www.salonsobkowiak.pl/oferta-skrocona.php 606756498606756498 Data: 19-01-2024 17:06

Sprzedaż roślin ozdobnych
Szkółka Roślin Ozdobnych 'Varella' w m. Brzezie k. Sulechowa ul. Czapskiego 46 czynna od marca do października w dn. Wt-Pt w godz. 11-17, So w godz. 9-13.


Zajmujemy się uprawą roślin ozdobnych do małych, średnich i dużych ogrodów. Zapewniamy największy wybór szlachetnych odmian roślin ozdobnych na terenie powiatu zielonogórskiego, atrakcyjne ceny i bezpłatne fachowe doradztwo. Nie prowadzimy sprzedaży wysyłkowej.

Szkółka Roślin Ozdobnych 'VARELLA'   http:////szkolka-roslin-ozdobnych-varella.business.site/ 534967624534967624 Data: 28-07-2023 08:55

© 2002- 2024 Sulechowskie Strony created by Sulech 23279187 (9)